Wie kan leren spelen op de Schotse doedelzak?

Omdat een Schotse doedelzak een fors geluidsvolume heeft wordt nogal eens gedacht dat het spelen hierop een bovenmenselijke kracht, een enorme longinhoud en een uiterst gezonde levenswandel vereist.
In de praktijk valt dit nogal mee. Iedereen met 10 vingers, (linkerpink kan eventueel gemist worden) 2 longen en de juiste inzet kan bij de Saint  Andrews Piping Society  doedelzak leren spelen.

De minimum leeftijd voor leerling pipers is 9 jaar. Een maximum leeftijd hanteren wij niet. Klik
uitgebreide uitleg voor meer informatie.
Wat een leerling piper NOOIT moet doen: een doedelzak kopen! Doedelzakken die op internet aangeboden worden voor zo'n 100 euro zijn meestal niet geschikt om te bespelen. Een goede doedelzak is te koop vanaf 920 euro. Zie voor een betrouwbaar adres in Nederland onze "links & links" pagina en klik op "the Scottish Bagpipecentre".

Hij/zij begint op een practice chanter, een oefeninstrument dat gewoon in de huiskamer gebruikt kan worden voor het leren spelen van de Schotse tunes. Klik uitgebreide uitleg voor meer uitleg.

VIDEO-LESSEN.
Kijk eens op deze link, hier is globaal te zien hoe je leert doedelzakspelen, drummen of dansen. Op deze manier leren spelen, drummen of dansen is vrijwel onmogelijk. Zonder een goede instructeur/trice, die aanwijzingen geeft en je fouten corrigeerd, zal het niemand lukken om goed te leren doedelzakspelen, drummen of dansen. Beschouw dit dus alleen als een aardige intro.
 
 

     
PRACTICE CHANTERS
klik op de practice chanter voor geluidsfragment Highroad to Gareloch


Het volume van de practice chanter is medebewoners- en buurvriendelijk zodat alle valse noten en misgrepen niet door iedereen gehoord worden.
Bij de Saint Andrews Piping Society leert u ook noten lezen (makkelijker dan u misschien denkt!) en doedelzakspelen volgens de traditionele methode zoals die ook in Schotland nog steeds gebruikt wordt.
 


 
Ook altijd al doedelzak willen leren spelen? Stuur ons een mail met daarin uw motivatie. Kijk ook eerst naar de uitleg en de informatie elders op deze pagina.

mail ons! en vergeet niet uw woonplaats te vermelden!

HOME