Op deze pagina's informatie over doedelzakken en diverse andere Schotse zaken.
Een ieder is vrij deze informatie te gebruiken voor spreekbeurt of werkstuk.
Wel stellen wij het op prijs als dit met bronvermelding gebeurd.

 

 

 

In welk land de doedelzak zijn oorsprong precies heeft, daar is niet iedereen het over eens. Het zal ergens in het midden oosten zijn. Waar iedereen het wel over eens is: de doedelzak komt oorspronkelijk in ieder geval niet uit Schotland. Veel landen kennen een eigen model doedelzak. Om te beginnen: Nederland en België kennen de doedelzak van de schilderijen van Breughel. In Frankrijk wordt vooral in Bretagne op de doedelzak gespeeld. Vaak is dit een Schots model maar ook kennen ze daar de biniou, een klein doedelzakje met een schel geluid. In Nederland bouwt Frans Hattink deze, en andere soorten doedelzakken. Verder heeft Ierland de Uilleann pipe (zie foto), een doedelzak met een blaasbalg, drones, regulators en een zeer mooi geluid. Enige andere landen met eigen doedelzakken zijn: Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, en diverse Balkanlanden.

De Schotse doedelzak is wel de meest bekende doedelzak. Niet in de laatste plaats doordat Schotse regimenten over hele wereld gelegerd zijn geweest en daar de doedelzak geïntroduceerd hebben. Zo kom je op de meest onverwachte plaatsen doedelzakbands tegen. Er is een Palestijnse pipeband, een band in Bahrein en ook wijlen Idi Amin beschikte in Oeganda over een pipeband.

Over de Schotse regimenten doen vele verhalen de ronde over heldhaftige daden door pipers en door de soldaten onder invloed van doedelzakmuziek. Zo bedwong het 1ste bataljon van de Argyll and Sutherland Highlanders in 1967 een opstand in het Crater district in Aden zonder een schot te lossen, simpelweg door er binnen te trekken met begeleiding van de pipes and drums. Uit de eerste wereldoorlog (the Great War) stamt het verhaal van de piper van Loos. Zwaar gewond aan beide benen speelde hij door tot hij stierf. Volgens sommigen speelde hij door met 2 afgeschoten benen............ Hoe het ook precies geweest is, vast staat dat hij er het Victoria Cross voor ontving. Op D-day was het piper William Millin van Lord Lovats Commando's die al spelend aan land ging bij het Sword-strand. Jaren later deed hij dat nog een keer maar nu in de film de langste dag. Verder hebben Nederlandse tolken die bij Schotse regimenten hebben gediend mij verteld dat pipers al spelend de Rijn overstaken staande op amfibie voertuigen terwijl de kogels tussen de drones doorvlogen.